keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Ruotsin luonnetesti

Vihdoin se aika taas koitti, kun matkustimme Ruotsiin kennel-päiville. Viime kerrasta on kulunut jo kaksi vuotta ja silloin koko pentue MH-kuvattiin. Tällä kertaa vuorossa oli MT eli suuri luonnetesti.

Olin onnekas, kun sain houkuteltua Sannan matkaseuraksi. Taisin kuitenkin unohtaa mainita, että matkaa kertyy mittariin lähemmäs 600 km suuntaansa. Onneksi on teräs-ystävä, joka toimii niin kuskina, navigaattorina, kuvaajana, tulkkina ja lasten hoitajana (Petran 11 kk Wildemar-poika).

Laivamme lähti torstai iltana Turusta ja olimme siis perjantai aamulla Tukholmassa. Tällä kertaa olin varmistanut moneen kertaan, että Mio pääsee eläinlääkäriin saamaan pillerin poskeensa ja leiman passiinsa. Aika oli 9.00 ja sitä ennen kävimme aamupalalla ja kävelemässä puistossa. Ruotsissa on kaikki aina vähän paremmin kuin suomessa ja näin ollen sää oli mitä parhain. Eläinlääkärikäynnin jälkeen suuntasimme (monen eksymisen ja väärän tien valinnan jälkeen) Kistaan tapaamaan Gunvoria ja Milaa. Gunvor on Fasun kasvattaja ja hän omistaa meidän kasvattimme Musnat Dee whyn. Mila oli todella suloinen ja kaunis koira. Mila on medi-kokoinen ja nuoresta iästään huolimatta on kilpaillut jo haussa ja jäljellä kakkos-luokassa, koska ruotsissa koiran ei tarvitse hypätä metrin estettä. Koskakohan suomeen saadaan sama sääntö.



Lähdimme n. 11.30 ajamaan Hässleholmiin ja perillä olimme muutamien pysähdysten jälkeen kuudelta. Olimme ainoat, jotka saapuivat jo perjantaina. Ilta meni nopeasti syödessä ja jutellessa.
Aamulla oli aikainen herätys ja heitimme nopeasti Mion emän Liran keskustaan, joka oli menossa agility kisoihin. Lira on jo 9 vuotias, mutta edelleen sitä on vaikea voittaa agilityssä.

Mio oli ensimmäisenä testissä ja onneksi Sabine oli käynyt Mion veljen Iverin kanssa aiemmin testissä ja laittanut videon siitä, joten tiesin edes vähän mitä tulee tapahtumaan. Olin silti ihan ulkona, sillä en tiennyt esim. kuinka paljon saan hetsata koiraa leikkimään, vaikka se olikin sitten loppujen lopuksi se tarkoitus, tai että minun piti ottaa askel eteenpäin kun päästän Miosta irti, että se tietää lähteä heti liikkeelle. Testissä tapahtui kaikenlaista pikku mokaa, mutta onneksi testi ei ole niin nopea tempoinen tai intensivinen kuin suomen luonnetesti. Piiloon juostessani, huomasin että minulla ei ole hihnaa mukana, mutta onneksi Mio seurasi reippaasti ilman hihnaa takaisin. Pahin moka tapahtui kolina kohdassa, kun kaksi kertaa kävelin väärään kohtaan ja viimeisellä kerralla, kun testinohjaaja huutaa älä koske siihen! kuulen vain koske siihen. Ja lopun voi arvata. Kelkka osuudessa kelkka jäi jumiin ja meidän piti siirtyä syrjään siksi aikaa kun se irrotettiin ja jatkaa siitä mihin kelkka jäi. Laukauksissa ase ei toiminut kunnolla ja liipaisimesta joutui painamaan monta kertaa ennen kuin pamahdus lähti. Onneksi mikään noista ongelmista ei ollut niin vakavaa ja kaikki vain nauroi niille. Oikein leppoista meininkiä.

Videossa ei ole leikkimistä, sillä se on toisessa kamerassa ja menee hetki että saan sen youtubeen. Laitan videon myöhemmin blogiin.
Mio oli mielestäni testissä todella väsyneen oloinen. Vaikka se joi jokaisen pisteen välissä, niin silti painostavan kuuma ilma oli liikaa. Täällä pohjoisessa ei ole totuttu tuollaiseen lämpöön ;) Mio ei leikkinyt niin kuin yleensä, mutta onneksi testi on vain yhden päivän arviointi ja kaikki päivät voivat olla erilaisia. Minulle jäi kuitenkin hyvä mieli testistä. Koko pentue oli samanlainen. Tuomaritkin onnittelivat vuolaasti erinomaisesta pentueesta. Yhteenveto: Rohkeita, itsevarmoja, sosiaalisia, tempperamentit hyviä, palautuminen tapahtuu heti ja kaikki ovat laukaus varmoja. Ruotsin luonnetestistä saa nimen eteen tittelin KORAD, sitten kun ulkomuoto on lausuttu. Meidän testipäivälle ei saatu tuomaria, joten lausunto pitää hakea myöhemmin. Tuomarin tulee olla ruotsalainen, joten minun pitää katsoa joku näyttely jossa on ruotsalainen tuomari ja kysyä etukäteen jos tuomari voi sanoa arvionsa Miosta omalla ajallaan. Ei tuota KORADia noin vain hankita helpoimman kautta..

Mio sai 393 pistettä, joka kuulemma on erittäin hyvä määrä. En tiedä noista pisteytyksistä, mutta paperista katsottuna leikkiminen tiputti pisteitä. Suomen luonnetististä tämä erosi aika paljon. Testin ohjaajakin sanoi, että he ovat täällä ruotsissa pehmoja suomeen verrattuna. Suomessa koira viedään äärimmilleen ja reaktiot halutaan saada mahdollisimman voimakkaiksi ja kuormittamalla koiraa, katsotaan kuinka hyvin se palautuu. Ruotsissa annetaan koiralle aikaa palautua. Silti kuulemma ruotsissa yhä harvempi vie kelpietään luonnetestiin, peläten ettei se läpäise testiä. Tai sitten jostain muusta syystä, tiedä sitten.
Testin jälkeen kaikki kaukaa tulleet siirtyivät Petralle. Kävimme kävelemässä, joimme kahvit ja treenasimme agilityä. Petra oli kutsunut ystävänsä hieromaan halukkaiden koirat ja Mio sai hieronnan ilmaiseksi, kuulemma palkinnoksi menestyneestä näyttely-urasta :) Oli muuten paras hieronta ikinä! Hieroja toi oman pöydän mukana, jossa hieroi koirat. Se oli kätevämpi kuin lattialla pyöriminen ja siinä saa kuulemma paremmin hierottua. Mio oli vain vähän jumissa niskasta ja varpaan venähdyksen takia polvet oli myös kireät, mutta ne saatiin auki. Ja tuon varpaan takia Mio oli käyttänyt liikkuessaan etuosaa eri tavalla ja kyynärät eivät olleet kunnolla nivel-kuopassa. Ne saatiin niksautettua takaisin. Miolla oli heti käsittelyn jälkeen todella irtonaiset ja vapaat liikkeet.
Hieronnan jälkeen kaikki loput lähellä asuvat olivat saapuneet ja söimme maittavan aterian.
Sunnuntaina treenasimme hieman tokoa ennen kuin lähdimme ajamaan takaisin Tukholmaan. Oli ihana nähdä Petraa ja Mion sisarusten omistajia.

 Mio, Elda (Honda Firestorm), Baera (Aprilia Tuono), Gira (MV Agusta Brutale), Kato (Ducati Monster)


 Elda
 Mio

 Kato

 Elda
 Mio






 Kato
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti